Sulfiet in de wijn!

Sulfiet in de wijn!

De EU heeft sinds 2005 een wet ingevoerd die verlangd dat op het etiket van alle levensmiddelen en dranken de stoffen vermeld moeten worden waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. Wijn is van origine een natuurlijke drank waaraan niet veel aan toegevoegd hoeft te worden. In feite is het gegiste druivensap. Wat wijn wel altijd bevat is sulfiet. Sommige mensen, bijvoorbeeld astmapatiënten kunnen daarvoor gevoelig zijn.

Waar kan je last van krijgen?
Van sulfiet krijgen sommige mensen last van hoofdpijn. Wijn wordt dan ook vaak gezien als boosdoener. Soms is het goed om dat te relativeren. Immers allerlei andere dagelijkse levensmiddelen bevatten veel meer sulfiet dan wijn. Een goed voorbeeld is vruchtensap. Dit sap bevat veel meer sulfiet dan dat er in wijn zit.

Bevat wijn altijd sulfiet?
Nee, alle wijn die je in de supermarkt of slijterij koopt bevat sulfiet. Immers sulfiet komt vanzelf bij de vergisting vrij. Het is dus inherent verbonden aan het proces van het wijnmaken zelf. Dus ook biologische wijn bevat sulfiet. Dat is dus niet de onderscheidende factor van biologische wijn.

Wat is de functie van sulfiet?
De wijnmaker voegt over het algemeen sulfiet toe tijdens het maken van de wijn. Sulfiet is als het ware een verzamelnaam voor alle stoffen met zwavel. De sulfiet beschermt allereerst de wijn zoveel mogelijk tegen oxidatie. Hierdoor blijft de wijn lekker fris en fruitig. Daarnaast zorgt het er voor dat schimmels en bacteriën niet zo snel de kans krijgen. De wijn blijft daardoor mooi zuiver.

Terug naar blog